Grillet kveite med smørsaus fra Kvitnes Gård

Sommeren 2021 hadde jeg en av mine største matopplevelser på vakre Kvitnes Gård. Her leverer Hallvar Ellingsen og hans team utsøkt mat som er lokal og kortreist.

Restauranten ligger litt utenfor alt i Vesterålen, på et nydelig sted mellom fjell og hav. Kvitnes Gård var i sin tid den største i området og heldigvis fant gårdseier Helge Mørck ut at han på nytt skulle skape liv i det bortglemte stedet. At det i tillegg var Halvars tipp-tipp-oldefar, Christoffer G. Ellingsen som kjøpte gården i 1865 gjør det hele enda mer interessant.

Nesten alt av råvarer er produsert selv eller kommer fra et sted i nærheten. Maten som serveres bærer preg av det: Ugress fra hagen, rognkjeks fra fjæra og lokale spesialiteter som reinsdyrhjerte, samisk brød og speket elglår. Vesterålen er også et samisk område og på restauranten kan du oppleve den samiske påvirkningen både gjennom råvarer og inspirasjon.

Det ble mange retter denne kvelden. Min favoritt, om det går an å velge noe, var kveiten. En helt vanvittig smaksopplevelse. Jeg har ingen intensjon om å gjengi oppskriften, men Ellingsen presenterte retten selv. Slik husker i alle fall jeg det:

Kveiten er modnet i en uke før et stort stykke kveite saltes godt i en time og to. Saltet skylles av før den grilles over høy på sterk varme i 8 minutt. Til gjøres den ferdig i ovnen. Kveiten fikk hvile litt før den ble skjært opp til gjestene. Fisken ble servert med en smørsaus av nesten svidd smør og fløte. Sausen var smakstilsatt med fermentert makrell som gav sausen dybde og kontraster ut av en annen verden.

Dette var så godt at jeg neste sommer kommer til å kjøpe meg en stor grill hvor jeg kan tilberede fisk på samme måte. Det gleder jeg meg virkelig til.

Jeg kommer til å dra til Kvitnes Gård igjen. Det er helt sikkert.

Forrige
Forrige

ELDHUSET (Oslo, Grünerløkka)

Neste
Neste

Larsen Mat & Vinbar (Bodø)